info@shpinat.in.ua

Соуси для салату і овочів, салатні заправки

Соуси для салату і овочів, салатні заправки.

Взимку різнобарв’я овочів набагато менше ніж влітку. А організм все одно потребує мінімальних 500 грамів на день (до речі, подумайте, скільки Ви вчора з’їли овочів). Багато людей вважають, що овочі несмачні, а приготовані овочі зовсім ніякі на смак. Так от, смачний соус змусить овочі заграти яскравими барвами смаку. І щоб Ви не мали спокуси переходити на стандартні зимові варіанти салатів з майонезом, пропонуємо Вам спробувати щось нове!

Французький соус (салатна заправка vinaigrette)

sous1Французький соус, французька заправка — найпопулярніша в світі заправка для овочевих салатів. До складу заправки входять найпростіші продукти і зберігається вона в холодильнику декілька тижнів завдяки природним консервантам (оливкова олія, оцет, сіль, спеції). Нижче наведений базовий рецепт французького салатного соусу, який можна змінювати і адаптувати до власних смаків. Добре використовувати у французькій заправці для овочів ароматизоване рослинне масло і оцет (див. рецепт нижче).

• 1/3 склянки свіжого лимонного соку або винного оцту

• 1 склянку оливкової олії холодного віджиму

• 4 зубчики часнику, видавленого через прес

• 1,5 ч.л. дрібної солі

• 0,5 ч.л. свежемолотого чорного перцю

• 2 ч.л. гострої гірчиці, можна зернової

У глибокій мисці змішайте лимонний сік або оцет з оливковою олією, поступово додаючи масло і помішуючи вінчиком. Додайте інші компоненти, змішайте і перелийте французький соус в красиву пляшку з широкою шийкою. Закрийте і дайте заправці для салату настоятися хоча б декілька годин. Зберігайте соус постійно в холодильнику, дістаючи його лише для використання. Завдяки гострому пікантному смаку французької заправки, її потрібно зовсім небагато, щоб надати порції салату більш яскравий смак.

Соус бальзамічний (заправка Balsamic Vinaigrette)

sous4

• 1/3 склянки бальзамічного оцту

• 2/3 склянки оливкової олії холодного віджиму

• 1 дрібно нарізана цибулина шалот або половинка червоної цибулі

• 1 ст.л. меду (якщо додаєте мед, то бажано, щоб в даному прийомі їжі не було багато жирних продуктів)

• 1,5 ч.л. гострої гірчиці

• 1-1,5 ч.л. дрібної солі (або за смаком)

• 0,5 ч.л. щойно змеленого чорного перцю

• 2 ст.л. лимонного соку

 Помістіть нарізану цибулю в глибоку миску, додайте бальзамічний оцет. Поступово необхідно додати оливкову олію, відразу ж розмішуючи вінчиком — так оцет і масло з’єднаються в кремоподібну бальзамічну заправку для салату. Додайте інші компоненти. Дайте бальзамічному соусу настоятися кілька годин. Бальзамічна салатна заправка зберігається в холодильнику протягом декількох днів. Соус для салату з бальзамічним оцтом має більш ніжний, м’який смак, ніж звичайна французька заправка, тому він добре підходить для овочів з ніжним смаком, таких як спаржа, стручкова квасоля.

Заправка з блакитним сиром, рецепт на основі натурального йогурту

sous3

• 1 стакан йогурту

• 120 г блакитного сиру (сиру з блакитною цвіллю): горгонзола, дор блю, сент Агюр, рокфор, датський блакитний

• 2 ст.л. свіжого лимонного соку

• 1 ч.л. вустерського соусу (Worcestershire sauce)

В мисці змішайте йогурт з соком лимону, вустерським соусом та сиром. Якщо Вам до вподоби соус зі шматочками блакитного сиру, то можна подрібнити сир ложкою. Щоб отримати однорідний соус використовуйте блендер. Додайте щойно змелений чорний перець за смаком. Залиште соус на пару годин в холодильнику. Заправка може зберігатися в холодильнику декілька днів. Прекрасно поєднується з овочами на пару (броколі, цвітна капуста, морква)

Ароматизувати рослинне масло і оцет

sous2

Ароматизувати рослинне масло і оцет в домашніх умовах дуже просто. Потрібно просто додати в масло або оцет улюблені трави та спеції та дати їм настоятися.

Для ароматизації масла або оцту можна використовувати будь-які свіжі або сухі трави: чебрець, розмарин , базилік , орегано, лаванду , насіння кінзи (коріандру) і кропу, часник, лавровий лист, естрагон, шавлія, гострий перець чилі. Оцет можна також ароматизувати фруктами або ягодами: апельсином, малиною і т.п.
Візьміть якісне рослинне масло холодного віджиму (оливкова, рапсова, авокадо, арахісове, волоського горіха, виноградної кісточки і т.п.) і перелийте його в скляну банку. Додайте в масло велику кількість трав і спецій (тверді інгредієнти (наприклад, гілочки розмарину) краще спочатку розламати і розім’яти). Закрийте банку кришкою і поставте масло в тепле місце на тиждень-два. Коли масло насититься ароматами трав і спецій, процідіть його і перелийте в чисту красиву пляшку або спеціальний графинчик для масла з щільною кришкою. Для прикраси можете додати в готову олію свіжу гілочку трави, шматочок часнику або перець чилі так, щоб вони були цілком покриті маслом. Використовуйте масло для салатів, овочевих соусів і заправок, і як приправу до різних страв.

Ми у Facebook

Контакти





info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!





Ваше ім'я

Ваш email