info@shpinat.in.ua

Як схуднути чоловікам?

picture_kak-pohudet-muzhchine_386_s1

Чоловіки, на відміну від панянок, рідко піклуються про свою фігуру — вважають, що їм достатньо бути фінансово успішними, а здоров’я нібито додасться.
Хибність такого підходу багато хто усвідомлює тільки тоді, коли хвороби вже розвинулися. Як зберегти здоров’я і не перетворитися з «вгодованого чоловіка в самому розквіті сил» в немічного колобка?
Багато хто дійсно настільки зайнятий роботою, що йому просто ніколи подумати про себе. Але коли починаються проблеми зі здоров’ям (інсульти, інфаркти, проблеми з потенцією, камені в нирках і т.д.), вже не до роботи. Крім того, варто було б подумати і про близьких, які хочуть бачити поруч здорового, веселого і активного чоловіка і тата.

Статистика не бреше 

Поширеність ожиріння серед українців можна вказати лише орієнтовно — це 15-20% населення (тобто кожен п’ятий). У США на ожиріння страждає кожен третій. Статистика свідчить, що частота цього хронічного захворювання в США зросла за останні 20 років на 25%.
Наука шукає причини ожиріння, вивчаючи роль генів, харчування вагітних жінок, а також особливості харчування дітей. Але головна причина куди банальніше: ми мало рухаємося і не можемо встояти перед шкідливою їжею у великих кількостях.
Де межа між «кремезний» і «товстий»?
Окружність талії — один з найпростіших параметрів для оцінки комплекції. Якщо окружність талії у чоловіка перевищує 94 см — варто задуматися про можливі проблеми. Якщо охоплення сягає 102 см — висока ймовірність того, що в організмі вже почалися процеси, пов’язані з порушенням секреції тестостерону.

Жінкам пощастило більше

Насправді варто говорити не стільки про проблеми з вагою у представників різних статей, скільки про ожиріння того чи іншого типу. Як жінки (в окремих випадках) можуть зіткнутися з ожирінням за чоловічим типом, так і чоловіки — з ожирінням за жіночим типом.
У жінок жирова маса відкладається в основному на стегнах, грудях та кінцівках. Чоловіки схильні ширшати в області живота, і цей вид ожиріння є набагато небезпечнішим. При ньому жир відкладається і на внутрішніх органах, викликаючи проблеми з обміном речовин і підвищуючи ризик метаболічних захворювань (в тому числі діабету). Інші неприємні наслідки ожиріння:
Зменшення кількості тестостерону
Ожиріння знижує рівень тестостерону, що може вплинути на функції м’язів і здоров’я серця.
Проблеми з ерекцією
Чоловіки не реагують на попередження про небезпеку ожиріння до тих пір, поки мова не заходить про найдорожче — про потенцію. Надмірна вага особливо небезпечна для чоловіків 35-40 років, у яких рівень тестостерону в крові починає знижуватися природним чином. На сьогоднішній день дієтологами встановлено, що у всіх чоловіків з окружністю талії більше 102 см рівень тестостерону в організмі знижений. Якщо до цих симптомів додати ще й особистісну кризу середнього віку, то статеве безсилля чоловіків із зайвою вагою стає неминучим.
Проблеми з репродукцією
Ожиріння пов’язане з низькою кількістю сперматозоїдів і зниженням їх рухливості, що в підсумку може призвести до проблем із зачаттям дитини.
Камені в нирках
Камені в нирках частіше виявляються у чоловіків із зайвою вагою, ніж у їхніх ровесників з нормальною масою тіла.
Рак передміхурової залози
Ожиріння змінює метаболізм статевих гормонів. Деякі дослідження показали, що зайвий жир на тілі збільшує ризик розвитку раку простати.
Проблеми з хребтом і суглобами
Жир на животі і загальна надлишкова маса тіла створює додаткове навантаження на опорно-рухову систему- хребет, кістки і суглоби.

Що з цим робити?

Не варто чекати, поки близькі почнуть вмовляти вас сісти на дієту. Чим раніше ви вирішите розпрощатися із зайвими кілограмами, тим легше буде досягти результату.
Намагайтеся більше рухатися протягом дня (сходинки замість ліфта, прогулянка до магазину замість поїздки на машині). Згадайте, яким видом спорту ви любили займатися в дитинстві, і поверніться до тренувань. Зараз повно можливостей пограти у волейбол, футбол, сходити на корт і зайнятися тенісом, не чекаючи «тепла і гарної погоди». До речі, у спортивних клубах можна завести чимало корисних ділових зв’язків.
Процес схуднення не завжди пов’язаний з повною відмовою від улюбленої їжі. Головне — знати міру. Щоб скинути вагу, потрібно не голодувати, а вибирати більш корисні продукти — не надто жирне м’ясо, складні вуглеводи (наприклад, хліб з висівками замість батона) і так далі. Знайти правильні схеми і список корисних продуктів в мережі не складає труднощів — було б бажання. Головне, щоб це було здорове харчування, а не короткочасні дієти.
Якщо ж сил і часу розбиратися в інформації з інтернету немає, а прагнення схуднути, навпаки, є — зверніться до фахівця-дієтолога. Він зможе підібрати такий раціон, який не буде схожий на «противну» дієту, і при цьому буде поєднуватися з образом життя зайнятої людини.

Добавить комментарий

Ми у Facebook

Контакти





info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!





Ваше ім'я

Ваш email