info@shpinat.in.ua

Повнота після 35: чому вона виникає і як повернути себе у форму?

Надмірна вага в середньому віці — обтяжуюче явище. Починає дратувати те, що навіть зав’язати шнурки без зусиль не виходить. Але є хороша новина: якщо ви зможете зрозуміти причину надмірної ваги і зробити декілька простих кроків — ваша талія знову буде вас радувати.

blog-centralar_648_x_4283

Рекомендації від Ірини Гудим, співзасновника сервісу доставки розумної їжі Шпинат, експерта у сфері здорового харчування.

ІГ: «Ожиріння має серйозні наслідки для здоров’я: цукровий діабет 2-го типу, високий кров’яний тиск і проблеми з серцем. Тому життєво важливо — зрозуміти його причини і виправити ситуацію.

Причини повноти в середньому віці

1. Гормональний дисбаланс

Це одна з основних причин. Багато жінок повніють під час пременопаузи — періоду, який передує менопаузі. Це відбувається через зниження рівня прогестерону і відносній схоронності рівня естрогенів. А коли настає менопауза — ситуація тільки погіршується.

 У чоловіків, до речі, відбуваються схожі процеси: зменшується кількість тестостерону. Результат той самий — повнота.

2. Зниження швидкості метаболізму

Швидкість обміну речовин з віком сповільнюється як у жінок, так і у чоловіків. Спалювання меншої кількості калорій означає, що більше кілограмів відкладається у вигляді жиру.

3. Зменшення м’язової маси

М’язи спалюють більше калорій і зберігають тіло струнким. Але м’язова маса починає зменшуватися у віці від 30 років, що призводить до збільшення ваги.

4. Малорухливий спосіб життя

Сучасний світ побудований таким чином, що багато хто з нас ведуть сидячий спосіб життя. Це ще більше уповільнює і без того знижений метаболізм.

5. Стрес

Постійний стрес — постійна напруга. Гормон стресу кортизол посилає сигнали в мозок про необхідність зберегти «паливо» для боротьби зі стресом, що і пояснює наше бажання поїсти в стресових ситуаціях. Надлишкові калорії проявляють себе у вигляді жиру на животі.

Підказки для бажаючих схуднути

73_2

1. Дотримуйтесь здорової дієти

Намагайтеся їсти більше пісного білка і «хороших жирів». «Хороші жири» — це поліненасичені жири (незамінні жирні кислоти) і мононенасичені жири.

Незамінні жирні кислоти — омега-3 і омега-6 — містяться в жирній рибі (тунець, лосось, скумбрія та ін.), молюсках, зародках пшениці, насінні, наприклад, лляних або соняшникового, і різноманітних горіхах. Мононенасичені жири містяться в оливковій і кунжутовій олії.

Вони покращують гормональний баланс і стимулюють обмін речовин в організмі.

Споживання достатньої кількості якісних білків, які містяться в м’ясі, яйцях, тофу, бобових і рибі, підтримує регенерацію м’язів.

2. Контролюйте рівень цукру в крові

Інсулінорезистентність, тобто неправильна реакція організму на інсулін, є ще однією причиною повноти.

Інсулін є гормоном, який регулює обмін речовин в організмі. Неправильне харчування (наприклад, переїдання рафінованих вуглеводів, які дають мало корисних речовин організму) і надмірна вага можуть призвести до того, що інсулін стає менш ефективним. Це і є резистентність до інсуліну, яка призводить до надмірного рівню глюкози. А глюкоза відкладається у вигляді жиру.

Підтримання здорової дієти, багатої складними вуглеводами, наприклад, з цілісного зерна, бобових і овочів, нормалізує рівень цукру в крові.

3. Займіться фізичними вправами

Експерти рекомендують 30 хвилин швидкої ходьби 4-5 разів на тиждень і силові тренування двічі на тиждень — це буде підтримувати обмін речовин на належному рівні.

Десять хвилин зарядки три рази на день плюс аеробіка раз на тиждень — і жир в області живота зникне.»

Добавить комментарий

Ми у Facebook

Контакти





info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!





Ваше ім'я

Ваш email