info@shpinat.in.ua

Дієтичні страви з гарбуза: добірка з 10 смачних рецептів

Гарбуз в осінньому раціоні дієтниць – один з просто незамінних інгредієнтів. По-перше, в ста грамах гарбуза – всього 22 калорії. При цьому жирів – менше одного грама, легкозасвоюваних вуглеводів – всього 2 грами, а от «безкалорійної», але дуже корисної клітковини – цілих 10 грамів. Про величезну кількість бета-каротину, вітаміну А і такого мікроелементу, як мідь в гарбузі не варто навіть нагадувати.

1. Дієтичний гарбузовий суп з морквою та томатами

Дієтичний гарбузовий суп з морквою та томатами

Інгредієнти:

- 500 г гарбуза;

1-2 моркви;

1 томат;

1 середня цибулина;

1 зубчик часнику;

100 г селери;

1-2 ст. л. рослинного масла.

Приготування:

1. Нарізаємо селеру і томат дрібними шматочками, а гарбуз – кубиками. Розміщуємо в сковорідку, куди завчасно наливаємо трохи води, змішаної з 1 ст. л. рослинного масла. Тушкуємо 17-20 хвилин.

2. Селера готується довше, тому гарбуз і помідор можна додати окремо, трохи пізніше.

3. Потім дрібно ріжемо цибулину і часничок, морквину натираємо на крупній тертці. Обсмажуємо їх на олії до золотистої скоринки. У ході смаження овочі можна трохи поперчити або кинути дрібку трав – аромат рознесеться по всій кухні!

4. Зливаємо водичку, в якій тушкували гарбуз, селеру і помідори, а їх з’єднуємо з обсмаженими овочами. Подрібнюємо блендером. Знову заливаємо бульйоном. Якщо суп вийшов дуже густим, розведіть водою, трохи посоліть і поставте на вогонь. Потомити кілька хвилин, обов’язково помішуючи.

5. Сіль додавати не обов’язково – селера сама по собі має солонуватий смак.

2. Гарбуз, запечений із кунжутом

Гарбуз, запечений із кунжутом

інгредієнти:

500 г гарбуза;

2 ст. ложки кунжутного насіння;

3 ст. ложки меду;

півсклянки апельсинового соку;

1 ст. ложка гірчиці;

3 ст. ложки олії.

Приготування:

Гарбуз очистіть від шкірки і насіння. Поріжте гарбуз на середні шматочки 2-3 см. Відваріть гарбуз у киплячій воді 5-7 хвилин. Гарбуз має стати м’яким зовні, але щільноїим всередині.

Гарбуз дістаньте з води і обсушіть. Обсмажте гарбуз з усіх боків у розпеченій олії до утворення скоринки. Потім відправте гарбуз у розігріту до 160°С духовку і випікайте 10 хвилин до м’якості.

Дістаньте гарбуз із духовки, видаліть зайве масло. Якщо у вас зацукрований мед, то розтопіть його на водяній бані і остудіть. З’єднайте мед, свіжовичавлений апельсиновий сік, кунжут, гірчицю і перемішайте.

Отриманим соусом полийте гарбуз і дайте настоятися 5-10 хвилин.

Смачного!

3. Гуляш з гарбуза і курки

Гуляш з гарбуза і курки

Інгредієнти:

500 г гарбуза;

3 курячі стегенця;

2 великі цибулини;

4 зубчики часнику;

2 склянки овочевого бульйону чи води;

лавровий лист, чабрець, сіль, перець за смаком.

Приготування:

1. М’ясо з трьох курячих стегон нарізати кубиками, посолити і посипати паприкою.

2. Протушкувати на сковороді, змащеній маслом, 5 хвилин, додати 500 г гарбуза нарізаного кубиками, 2 великі цибулини і 2 зубчики часнику (подрібнені).

3. Протушкувати ще 5 хвилин, додати 2 склянки овочевого бульйону (чи води), ще 2 зубчики часнику, лавровий лист, чебрець.

4. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати під закритою кришкою ще годину.

4. Гарбузове різотто

Гарбузове різотто

Інгредієнти:

рис: 1 склянка;

бульйон: 0,5 л;

цибуля: 1 шт;

біле вино: ½ склянки;

тертий сир: 3 ст. ложки;

м’якоть гарбуза: 100 г.

Для гарбузового соусу:

м’якоть гарбуза: 300 г.

помідор: 1 шт.

цибуля: 1 шт.

часник : 2 зубці

лимонний сік: 1 ст. ложка

олія, вершкове масло, сіль, перець, духмяні трави за смаком

Приготування:

1. Приготувати гарбузовий соус: гарбуз, помідор та цибулю дрібно нарізати, тушкувати 15 хв. в рослинній олії.  Посолити, поперчити, додати трави та пропущений через прес часник. Змолоти блендером та додати лимонний сік. Якщо соус вийшов занадто густим, можна розбавити водою.

2. Цибулю обсмажити до прозорості, покласти на сковороду до неї промитий рис, прогріти його протягом 1 хвилини. Після того налити на сковороду вино. Коли воно почне кипіти, налити 1 черпак нагрітого бульону. Підливати його по мірі випаровування. Посолити, поперчити за смаком.

3. М’якоть гарбуза (100 г) нарізати на шматки та обсмажити на вершковому маслі, посолити і поперчити.

4. Через 15 хв. додати до рису гарбузовий соус та перемішати, тушкувати ще 5-7 хв. (до готовності рису). Коли різотто буде готове, покласти в нього тертий сир, перемішати та одразу подавати до столу. Зверху викласти обсмажені шматки гарбуза.

5. Десерт з гарбуза та йогурту

Десерт з гарбуза та йогурту

Інгредієнти:

- 400г гарбуза;

- 150г йогурт натуральний;

- ягоди чи фрукти за смаком;

- 1 ст. л. рослинної олії;

- кориця.

Приготування

1. Наріжте свіжий гарбуз дольками чи кубиками.

2. Змастіть лист олією, викладіть гарбуз і запечіть в духовці до готовності.

3. Для соусу змішайте натуральний йогурт, подрібнений апельсин (будь-який інший солодкий фрукт / ягоду) і корицю за смаком.

4. Вилийте суміш на гарбузові шматочки і худніть із задоволенням.

6.Салат з гарбузом і яблуками

Салат з гарбузом і яблуками

Інгредієнти:

- 500 г гарбуза;
- 3 яблука;
- мед;
- лимон;
- горіхи.

Приготування

1. Гарбуз та яблука нарізати.

2. Заправити сумішшю меду і лимона.

3. Посипати колотими горіхами за смаком (і з розрахунку на твій коридор калорійності – горіхи дуже жирні).

7. Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом

 Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом

Інгредієнти:

500 г гарбуза;

200 г сиру;

4 ст. ложки манної крупи;

2 яблука;

2 яйця;

100 г волоських горіхів;

50 г ізюму;

30 г вершкового масла;

1 ст. ложка меду;

сіль за смаком.

Приготування:

1. Горіхи трохи підсуши і подрібни. Гарбуз очисти і наріж кубиками. Яблука також очисти і наріж кубиками або соломкою.
2. Збий міксером яйця з сіллю. Додай у них манну крупу, знову збий і залиш на 20 хвилин, щоб манка набухла.
3. Сир протри через сито, щоб позбутися грудочок. Додай до яєць сир і трохи меду і знову збий тісто до однорідної консистенції.
4. Виклади частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім поклади шар гарбуза і яблук, посип ізюмом і горіхами. Зверху виклади тісто.
5. Відправляй запіканку з гарбуза у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.

Смачного!

 8. Пиріг з гарбуза

Пиріг з гарбуза

Інгредієнти:

Гарбуз – 500 г.

Борошно вівсяне – 250 г.

Горіхи волоські – 150 г.

Яйце-2 шт.

Йогурт – 200 мл.

Сіль за смаком.

Приготування:

1. Гарбуз очистити, порізати на шматочки.

2. Запекти гарбуз до м’якості (можно у мікроволновці)

3. Збити блендером гарбуз до пюроебразного стану.

4. Змішати борошно вівсяне, подрібнені волоські горіхи, яйце, гарбуз і йогурт.

5. Випікати в духовці 30 – 40 хвилин.

Смачного!

9. Каша з гарбуза без крупи

Каша з гарбуза без крупи

Інгредієнти:

невеликий гарбуз;

молоко – 1 склянка;

- вершкове масло - 1 ст. ложка;

1 ч. ложка кориці (без верху);

2 ч. ложки цукру.

Приготування:

1. Гарбуз потрібно спочатку підготувати: почистити від шкірки, прибрати серцевину з насінням, порізати його на невеликі шматочки.
2. Тепер овоч поміщуємо в підходящу каструлю, доливаємо трохи води і відварюємо до м’якості.
3. Після зливаємо воду, а гарбуз відкидаємо на друшляк, щоб стекла вода.
4. Потім гарбуз знову поміщуємо в каструлю, додаємо до ньго молоко, цукор, корицю і вершкове масло.
5. Доводимо до кипіння і варимо 5-7 хвилин при постійному помішуванні.
6. Подати кашу потрібно в теплому вигляді.

Смачного!

10. Цукати з гарбуза

Цукати з гарбуза

Інгредієнти:

Гарбуз 800 г.

Цукор 500 г.

Апельсин 1 шт.

Кориця паличками 1 паличка.

Вода 0.5 ст.

Приготування:

1. Гарбуз чистимо від насіння, волокон і шкірки. Нарізаємо квадратними шматочками середнього розміру, складаємо в глибоку миску.

2. Засипаємо цукром. Ставимо миску в холодильник на ніч.За ніч цукор повністю розчиняється в соку, який виділяє гарбуз. Виходить цукровий сироп, що покриває шматочки гарбуза.

3. Апельсин добре миємо, насухо витираємо, нарізаємо шматочками, видаляємо кісточки. Складаємо нарізаний апельсин в чашу блендера.Збиваємо на високій швидкості до отримання однорідного пюре.

4. У каструлю зливаємо цукровий сироп з гарбуза, доливаємо воду, висипаємо апельсинове пюре, додаємо паличку кориці. Ставимо каструлю на вогонь і даємо нашій суміші закипіти.

5. У киплячий апельсиновий сироп всипаємо шматочки гарбуза. Акуратно перемішуємо, варимо на повільному вогні після закипання 5 хвилин. Знімаємо каструлю з вогню, повністю остуджуємо гарбуз у сиропі.Цю процедуру проробляємо ще 3 рази – доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин, знімаємо з вогню, остуджуємо.

6. Після викладаємо шматочки гарбуза на пергамент для випічки. Ставимо в духовку підсохнути на 40-60 хвилин при 130 º C.

7. Обвалюємо цукати в цукровій пудрі з усіх боків.Складаємо в баночку і зберігаємо при кімнатній температурі.

А гарбузово-апельсиновий сироп-джем можна використовувати для прошарку пирогів, тортів, як начинку для булочок і добавку в млинцеве тісто.

Leave a Reply

Ми у Facebook

Контакти




info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!

Ваше ім'я

Ваш email