info@shpinat.in.ua

Так хочеться солоденького? 10 способів перемогти тягу до солодкого

Люди, які відчувають тягу до солодкого, не можуть обмежувати себе в улюблених ласощах. Їхній настрій, працездатність і самопочуття безпосередньо починає залежати від з’їденої шоколадки або цукерки. Багато ласунів насилу відмовляються від поїдання морозива і шоколадних батончиків перед телевізором і не можуть встояти при вигляді апетитної випічки в сусідній кондитерській. А в стресових ситуаціях або просто при відсутності настрою думка про солодке виникає у них в першу чергу, усе це явні симптоми солодкої залежності.

Woman running away from sweets

Однак, позбутися подібної солодкої залежності не тільки можна, а й потрібно, за великим рахунком мова йде про психологічну залежність. Оскільки, вона не тільки погано позначається на фігурі, але і з часом може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.
Причини тяги до солодкого
Якщо виникає тяга до солодкого, це означає, що організму чогось не вистачає.

Нестача корисних речовин. Зазвичай тяга викликана відсутністю поживних речовин, але також вона може з’являтися з емоційних причин. Для того, щоб побороти залежність від солодкого, необхідно в першу чергу сконцентруватися на здоровому харчуванні, коли раціон складається з натуральних корисних продуктів. Чим більше цільних і свіжих продуктів ми їмо, тим більше поживних речовин отримує наш організм – і тим менше нам хочеться солодкого.

Психологічна тяга до солодкого виникає як захисна реакція на несприятливі події, стрес, біль і т.д. Потреба в солодкому з’являється, коли людина відчуває негативні емоції і прагне підняти собі настрій, з’ївши щось смачненьке. Фізіологічно це пояснюється тим, що наш настрій залежить від рівня ендорфінів і серотоніну. Під впливом стресу їх рівень падає, а вживання солодкої їжі, навпаки, стимулює їх вироблення і призводить до емоційному підйому. Однак це не найкращий спосіб боротьби з негативними емоціями, який може стати пасткою.

Фізіологічна тяга може бути пов’язана з дефецитом таких мікроелементів, як хром, кальцій і магній. Хром часто навіть називають «таблеткою» від тяги до солодкого, так як він регулює процес проникнення глюкози в клітини організму. Брак хрому призводить до голодування клітин, що в свою чергу стимулює споживання солодкого у великих кількостях. Недарма головним симптомом дефіциту хрому є ожиріння.

Гормональні причини. У нашому організмі виробляються гормони глюкагон і інсулін, які відповідають за вуглеводний обмін. Глюкагон регулює процес синтезу глюкози в печінці, а інсулін знижує рівень цукру в крові. Залежність від солодкого свідчить про те, що рівень глюкагону в крові завищений. Однак, при відповідності рівня інсуліну проблем з повноцінним функціонуванням підшлунковою залозою не буде. У тому випадку, коли рівень інсуліну значно нижче або він зовсім перестає вироблятися підшлунковою залозою, виникає таке захворювання як цукровий діабет. Якщо залежність від солодкого обумовлена ​​даними причинами, то при відмові від нього спостерігається запаморочення, слабкість і сонливість.
10 способів перемогти тягу до солодкого:
1. Їжте продукти з високим вмістом магнію До них відносяться темні листові овочі, какао-боби, горіхи та насіння, коричневий рис, кіноа і авокадо. Тяга до солодкого може бути результатом дефіциту магнію в організмі. pravilnoe-pitanie 2. Вибирайте продукти, багаті хромом Не забувайте про броколі, солодку картоплю, яблука, цільні зерна і органічні яйця. Хром регулює рівень цукру і холестерину і допомагає зменшити потребу в солодкому.

3. Зверніть увагу на продукти, що містять цинк Цинк удосталь міститься в цільних злаках, насінні гарбуза, бразильському горісі, органічних яйцях і устрицях. Цинк необхідний для вироблення інсуліну, і його дефіцит може викликати бажання їсти солодощі.

2014-05-24-11.14.26-2 4. Додавайте до страв корицю, мускатний горіх і кардамон Ці спеції не тільки природним чином підсолодять їжу, але і допоможуть збалансувати рівень цукру в крові і зменшити «солодку» залежність. specii 5. Вживайте ферментовані продукти Почніть їсти квашені овочі. Кислі продукти допомагають природним чином знизити тягу до солодкого і в той же час містять пробіотики, які підтримують здоров’я травної системи.

6. Переконайтеся, що ви забезпечуєте організм корисними жирами Вони насичують і допомагають зберегти стабільний рівень цукру в крові. Здорові жири містяться в авокадо, горіхах і насінні, кокосовій та оливковій олії. Спробуйте додати в свій раціон кокосову олію. Вона є джерелом необхідного нам насиченого жиру в корисному його прояві. На кокосовій олії можна готувати (тушкувати овочі, використовувати у випічці) або додавати в смузі. Olivkovoemaslo 7. Скоротіть споживання кофеїну, алкоголю і оброблених харчових продуктів Кофеїн і алкоголь зневоднюють організм і можуть призвести до нестачі мінеральних речовин. Оброблені продукти відрізняються високим вмістом не тільки цукру, але і солі, яка теж провокує тягу до солодкого. Однак не заглиблюватися в крайність. Іноді все ж можна дозволити собі чашечку кави або келих вина. Важлива помірність.

8. Вживайте нерафінований (“сирий”) яблучний оцет Оскільки яблучний оцет допомагає підтримати баланс дріжджових грибів і бактерій в травній системі, для живлення яких необхідний цукор, його вживання може сприяти зниженню потреби в цукрі. Додавайте 1 столову ложку такого оцту в ранковий склянку води. Я роблю це регулярно, використовуючи домашній яблучний оцет.

9. Висипайтеся і регулярно займайтеся спортом Коли ми втомлюємося, ми часто починаємо їсти солодке. Регулярні фізичні навантаження і здоровий сон наповнюють енергією і допомагають боротися зі стресом. Я точно знаю, що якщо не висплюся, то буду думати про солодкому протягом усього дня.

10. Управляйте стресом і емоціями Найчастіше приділяйте час того, що живить ваше тіло, розум і душу, і пам’ятайте, що стрес викликана не зовнішніми факторами, а тим, як ми сприймаємо життєві ситуації.

Боротися з тягою до солодкого можна і потрібно. У першу чергу потрібно навчитися керувати своїми емоціями і отримувати ендорфіни з альтернативних джерел: зайнятися фітнесом, бігом, плаванням і т.п. А по-друге позбутися залежності допоможе усунення ласощів з поля зору і перегляд раціону харчування.

Джерело Джерело

1 Comment
  1. Дякую за поради! Корисна інформація, особливо про цинк, хром та магній! :)

Leave a Reply

Ми у Facebook

Контакти




info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!

Ваше ім'я

Ваш email