Кожний рік світле свято Воскресіння Христового збирає рідню за щедрим столом. Шануємо Великодні традиції та “рятуємо” фігуру від калорійної випічки – три рецепти дієтичної та смачної паски від “Шпинат”.
Горіхова паска без запікання:
- 500 г горіхів (мигдаль, кеш’ю, фундук, волоські)
- 200 г насіння льону
- 200 г родзинок, сушених ягід смородини або журавлини
- 3 морквини
- 300 г сухофруктів (фініки, чорнослив, курага)
- спеції за смаком (кориця, гвоздика, кардамон і мускатний горіх), цитринова цедра
Мелені горіхи необхідно змішати з меленим насінням льону. Додати склянку дрібних сушених ягід або родзинок і спеції.
В отриману суміш натерти три морквини і цедру.
У блендері подрібнити сухофрукти. Вони забезпечать солодкий смак і стійкість форми. Можна додати трохи меду.
Всі отримані інгредієнти добре перемішати і сформувати паску. Поставити у холод на 2 години.
Сирна паска з курагою:
- 0,5 кг нежирного сиру
- 4-5 ст. ложок фруктози
- 200 г кураги
- 150 г горіхів
- ваніль
Спочатку готують курагу: фруктозу (2 ст. Ложки) розводять у 150-200 г води, додають курагу і проварюють протягом 5 хвилин на невеликому вогні. Отримані “цукати” з’єднати з горіхами та змолоти у блендері. Сир протерти через сито, змішати із залишками фруктози та ваніллю.
Дно спеціальної форми або ситечка застелити вологою марлею або перфорованою харчовою плівкою (щоб готова паска легко виймалася). Викладіть сир, роблячи в середині отвір. Туди викладіть решту горіхово-фруктової суміші та закрийте все сиром.
Поставте у холод на 12 годин. Перед подачею на стіл обережно зніміть плівку.
Паска на кефірі з шафраном:
- 500 мл кефіру
- 300 г фруктози
- 3 курячих або 9 перепелиних яйця (тільки білки)
- 1/2 чайної ложки соди
- 1 чайна ложка лимонного соку
- борошно “грубе” 1 склянка + борошно в/г 0,5 склянки
- шафран та родзинки
Збийте яєчні білки до міцної піни. Обережно влийте кефір і соду, змішану з лимонним соком. Обережно мішайте, щоб маса залишалася пишною. Додайте фруктозу і шафран (дрібку).
Потроху додавайте борошно у тісто до консистенції сметани. Вимішуйте обережно. Не забувайте, що “грубе” борошно сильно “розбухає”. Дайте тісту “відпочити” кілька хвилин, щоб зрозуміти, яка консистенція вийшла.
Родзинки обережно змішайте з тістом.
Вилийте тісто у формочки для запікання, наповнивши їх на 2/3. Випікайте при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Готовність перевіряйте сірником або зубочисткою, але не раніше, ніж через 40 хвилин після початку випікання. Не відкривайте духову шафу.
Загальні поради:
Не прикрашайте паску кондитерською посипкою, що містить цукор. Побрібнені фісташки або пелюстки мигдалю виглядатимуть природньо та ніжно. Додайте живі квіти, гілочки, мереживо та яскраві стрічки.
Святкуйте з легкістю!