info@shpinat.in.ua

Роздільне харчування: дієта або ненаукова маячня?

?????????? ??????? ?? ?????? ?????Роздільне харчування: дієта або ненаукова маячня?

Чи можна їсти все підряд? Або варто замислюватися про сумісність продуктів?
Не тільки варто, а й необхідно – так говорить одна з найпопулярніших теорій харчування. У дієтологів же інша думка.
Теорія роздільного харчування Герберта Шелтона говорить: для того, щоб переварити і засвоїти поживні речовини, організму доводиться “запускати” різні процеси, часом виключають один одного.

Що з чим: які продукти не можна змішувати?

Згідно базовими правилами роздільного харчування не можна поєднувати:
• вуглеводні продукти з кислими (спагеті з томатним соусом)
• білки з вуглеводами (м’ясо з крупами або хлібом)
• кислі продукти з білками (салати з риби або м’яса – з лимонною заправкою)
• жири з білками (вершкове масло з сиром) і так далі.
“Неправильні” (за твердженням системи роздільного харчування) поєднання продуктів призводять до бродіння і навіть гниття їжі в шлунку. Список комбінацій досить довгий, і строго слідувати йому в повсякденному житті непросто.
Дієтологи: “У теорії немає доказів”
Дієтологи ж наполягають, що доказова база Шелтона слабенька. Проведених досліджень, з їх точки зору, недостатньо для застосування системи роздільного харчування на практиці. Тобто слідувати-то їй можна, але позитивний ефект у вигляді схуднення науково не підтверджений на достатній кількості прикладів.
Велику роль у поширенні та популяризації теорії Шелтона зіграли зірки Голлівуду, багато з яких при цьому були його пацієнтами. Наука ж говорить про те, що ефект схуднення був викликаний всього лише зменшенням калорійності раціону, а зовсім не комбінуванням певних продуктів.
Величезна кількість дієтологів і фізіологів різних країн (включаючи Великобританію, Німеччину, Росію і Україну) говорять про те, що теорія роздільного харчування невірна. Підшлункова залоза виділяє необхідну комбінацію ферментів незалежно від того, якщо це страва, багата вуглеводами або білками. Наша травна система розвинена набагато краще і працює “мудріше”, ніж описує Герберт Шелтон. Німецький дієтолог Карина Похес так описує систему роздільного харчування: “У науковому плані це повна маячня, тому що організм в змозі переробляти одночасно і білки, і вуглеводи”.

Роздільне харчування: більше шкоди, ніж користі a-74-1024x768 (1)

Вчені доводять: роздільне харчування може призвести до різноманітних негативних наслідків. Серед аргументів проти системи Шелтона є і такий: гормон щастя серотонін виробляється при змішаному харчуванні, а не при роздільному. А значить, роздільне харчування “по Шелтону” може призвести до депресивних станів. Замість того, щоб лікувати депресію таблетками, варто всього-на-всього повернутися до змішаного харчування, відмовившись від псевдонаукової “дієти”.
Ще один аргумент на користь змішаного харчування, який наводять вчені: всі продукти, яке містять вуглеводи, одночасно багаті і білками. Цього система Шелтона також не враховує.

Роздільне харчування – ліки, але не спосіб життя 

Роздільне харчування – один з варіантів дієти, який рекомендують лікарі пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, у яких необхідні ферменти виробляються в недостатній кількості. У цьому випадку дійсно варто “допомогти” організму і відмовитися від вживання важкої їжі і комплексних складних страв.
Здоровій же людині немає потреби вивчати складні схеми “поєднання” продуктів і ускладнювати собі життя, прагнучи схуднути за допомогою ненаукових методів (для когось працює, а для когось ні). Тим більше, що позитивний результат у вигляді стрункості сумнівний, а ось негативні наслідки доведені, і не раз.

Ми у Facebook

Контакти




info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!

Ваше ім'я

Ваш email