info@shpinat.in.ua

Користь хлібців. Які хлібці корисніші для здоров’я?

Традиційно вважається, що хлібці – це продукти здорового харчування, але не всі вони однаково корисні для здоров’я і фігури. Так які ж приносять користь, а які шкоду? Відповіді ви знайдете в цій статті.

rice-cakes-2

Як виготовляють хлібці?

У складі екструзійних хлібців присутні тільки корисні крупи: перлова, пшениця або гречка. Суть екструзії така: спочатку підготовлюють суміш зерен, потім її замочують на півгодини або, якщо це кукурудза – на 12 годин,  для пом’якшення грубої оболонки. Після цього розм’якшені зерна поміщають в екструдер і залишають так на 8 секунд при високому тиску і температурі до 300 градусів. Таким чином, вода накопичується в зерні і відразу перетворюється на пару, а зерно викручується назовні. По суті, це той же поп-корн, тільки зернам тут заважає високий тиск, через що вони злипаються, утворюючи брикет.

Такі хлібці – найкорисніші, оскільки в них – ідеальний склад без хімічних домішок: лише гречка, кукурудза або інші злакові культури. Вони повинні бути сухими, приємно хрустіти і легко ламатися.

Склад: вітаміни і мікроелементи

У хлібцях багато вуглеводів, клітковини, харчових волокон, ненасичених і поліненасичених жирів, замінних і незамінних амінокислот. Користь обумовлена ​​великим вмістом вітаміну Е (токоферолу), вітаміну А (ретинолу), бета-каротину, вітамінів В1, В2, РР (ніацину). З мікроелементів присутні залізо, калій, кальцій, натрій, магній і фосфор.

Користь хлібців. Які хлібці корисніші для здоров’я?

Ви, напевно, помітили, що вони бувають різними. Але й тут слід знати деяку корисну інформацію. Бувають хлібці, виготовлені тільки з цільнозерновий пшениці, існує також продукт, схожий за складом з білим хлібом і напханий харчовими добавками. Такі «несправжні» продукти можна зустріти у вигляді тонких сухариків, які випікають, як хліб: готується тісто з борошна і дріжджів, додається сухе молоко і спеції, трохи настоюється, після чого тісто розкочують пластами і випікають. При цьому виробник додає в них все, що йому захочеться. Тому зверніть увагу: якщо в складі присутні дріжджі, борошно вищого ґатунку, антиокислювачі з індексом Е і консерванти, то в них точно мало корисних властивостей. Вони не принесуть користі ні здоров’ю, ні фігурі.

Перейдемо до якісних хлібців. Ось вони-то дійсно є дієтичними і несуть користь, оскільки зроблені з цільнозернового або обдирного борошна грубого помелу. У них немає дріжджів, модифікованого крохмалю, консервантів, антиокислювачів. До речі, обдирне борошно вважається одним з видів житнього борошна, в ньому багато корисних висівок, воно «вбирає» алергени і шлаки, допомагає травленню і зміцнює імунітет. Такі різновиди виготовляють за допомогою техніки «екструдер». З вигляду вони мають вигляд брикетів округлої форми, що складаються з спресованих набряклих зерен кукурудзи, пшениці або іншої крупи. Даний спосіб виключає можливість додавання виробником чого-небудь шкідливого: будь то крохмаль, дріжджі, цукор або консерванти.

Хлібці – відмінна профілактика захворювань

Різні види ласощів можна використовувати в якості профілактики від безлічі недуг:

пшеничні хлібці корисні при шлунково-кишкових хворобах;

корисні властивості гречаних знадобляться при недокрів’ї (підвищують рівень гемоглобіну);

ячмінні хороші при проблемах з печінкою і шлунково-кишковим трактом;

вівсяні їжте при хворобах нирок, простудних захворюваннях, дерматитах;

рисові – при захворюваннях центральної нервової системи.

Схуднення: хлібці замість хліба

Хоча калорійність хлібців майже така ж, як і хліба, вони відрізняються високим вмістом клітковини і наявністю «довгих» вуглеводів, тому легко засвоюються організмом і дають відчуття ситості. Клітковина перешкоджає засвоєнню зайвих калорій, тому, незважаючи на високе значення калорійності, хлібці допомагають позбавитися від зайвої ваги. Зернові хлібці багаті вітаміном А, який допомагає нормалізувати діяльність нервової системи, а при схудненні це дуже необхідно. Достатня кількість білка (амінокислот) допомагають швидше спалювати зайву вагу, а також нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, печінки та інших органів.

Для бажаючих – замініть під час дієти житній хліб на хлібці, вживаючи їх по одному при кожному прийомі їжі (в день досить з’їдати 3-5 штук, щоб отримати 35 г клітковини і спалити 245 ккал). Найбільш корисними є пшеничні, рисові, кукурудзяні, житні (самі низькокалорійні). Всі вони виготовляються з мало оброблених злаків. Корисніше буде поєднувати їх з нежирним сиром, овочами, зеленню. Найменше калорійності в житніх хлібцях – в них міститься багато амінокислот, що сприяють спалюванню зайвого жиру.

З’ївши хлібець, ви не тільки схуднете, але і наповніть свій організм харчовими волокнами, клітковиною, вітамінами і мінералами.

5-prichin-obratit-vnimanie-na-celnozernovye-xlebcy2-940x627 (1)

Як правильно їсти хлібці для схуднення?

Складаючи режим харчування по «дієті на хлібцях», не варто думати, що цим продуктом потрібно перекушувати в будь-який час, замінюючи їм печиво до чаю, або повністю замінивши сніданок або вечерю. Таке рішення ні до чого доброго не приведе, і, якщо ви не дотримуєтеся збалансованого раціону, хлібці тільки погіршать ситуацію.

Варто згадати про монодієти, коли жінки раптом вирішують сидіти тільки на хлібцях і воді. Безумовно, продукт хороший для людини, але якщо з раціону повністю виключити інші джерела вуглеводів – фрукти і овочі, то організм буде «відчувати стрес» через дефіцит відсутніх вітамінів і мікроелементів. Брак будь-якого вітаміну істотно впливає на обмін речовин – це свого роду ланцюгова реакція, коли відсутність однієї складової шкодить іншим. Тому тут слід помірно споживати вуглеводи, розбавляючи свій раціон корисними продуктами. Такий кардинальний метод схуднення теж нам не підходить.

Ще одна причина, по якій варто було б вибрати хлібці для схуднення – це відсутність харчових барвників, добавок і дріжджів. Дріжджі, наприклад, сильно гальмують процеси схуднення і викликають такі неприємні симптоми, як здуття живота і гази.

 

Шкода і протипоказання

Чи є від хлібців істотна шкода? Дорослим вони не принесуть шкоди, а ось дітям до 4 років їх краще не давати: для дитячого кишечника занадто груба клітковина не підходить. Старшим дітям ці продукти дуже навіть корисні: готуйте для них на сніданок легкі бутерброди з сиром, ніжним сиром або овочами (свіжими або приготованими на пару).

Важливо перед вживанням в профілактичних цілях проконсультуватися з терапевтом щоб уникнути появи побічних дій – деякі крупи можуть бути в окремих випадках протипоказані.

Істотну шкоду можуть принести хлібці, приготовлені методом звичайного випікання (але не методом екструзії). Отже, висновок: калорійності в них стільки ж, скільки і в білому хлібі, мало клітковини, а значить, такі сухарики не варто вживати людям із зайвою вагою або порушеннями травлення.

Вибирайте правильні хлібці, щоб вони приносили тільки користь для здоров’я, ну, а охочим схуднути – допомогли скоріше позбутися зайвої ваги!

Відомо, що в хлібцях чимало калорій (приблизно 295 ккал), що майже дорівнює калорійності білого хліба. Тоді виходить, що хлібці зовсім не призначені для схуднення? Справа в тому, що їх виготовляють зовсім за іншою технологією і з інших інгредієнтів. За рахунок цього організм при перетравленні продукту докладає більше зусиль і, відповідно, спалюється більше калорій, ви отримуєте енергію і не відчуваєте почуття голоду.

Leave a Reply

Ми у Facebook

Контакти




info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!

Ваше ім'я

Ваш email