info@shpinat.in.ua

Краща і найгірша їжа перед сном

eda_pered_snom...

Вночі всі фізіологічні процеси, що протікають в нашому організмі (і травлення не виняток) сповільнюються. У зв’язку з цим їжа, яка потрапляє в шлунок перед сном, буквально лягає мертвим вантажем. Її чекає незавидна доля: неперетравлені продукти починають гнити, а нещасний шлунок змушений все це вранці переробляти, але йому дуже важко і він не може з усім цим впоратися. Це призводить до утворення токсинів, які всмоктуються в кров. І потім не дивуйтеся, звідки у вас тьмяне і ламке волосся, слабкий імунітет, млявість і нездоровий колір шкіри. Та ще й зайві кілограми на додачу – адже калорії, що виробляються замість спалювання відкладаються у вигляді жиру на животі та стегнах, так би мовити про запас.

Наїдатися чи голодувати?

Оголошувати своєму організму жорстке вечірнє голодування не потрібно. Дивіться самі: з 6 вечора і до 8 ранку ані макової росинки – так організм залишається без їжі на цілих 13-14 годин. Такі великі перерви змушують його діяти: створювати запаси. А це і є злощасні жирові відкладення (фермент ліпопротеїнліпаза, який стає більш активним при довгих харчових перервах, направляє жирові кислоти в жирову клітковину під шкірою). Крім того, голодування проти ночі призводить до безсоння – в 2 години ночі організм може зажадати від вас поповнити запас енергії.

Таким чином, уникайте крайнощів: кращим варіантом вважається легка вечеря за 3 години до сну. Овочевий салат з нежирним сиром, шматочок сиру з крекером чи склянка молока. І всі будуть раді. Якщо зовсім не можете терпіти, і хочете заповнити шлунок чимось перед сном, тоді вибирайте продукти з негативною калорійністю, тобто ті, які сприяють спалюванню більшої кількості калорій, ніж містять самі.

Сир

Сир, особливо знежирений, вважається найвдалішим продуктом для вживання його перед сном. Він містить багато корисного білка і мало інших домішок у вигляді жирів і вуглеводів і корисніше всього його їсти окремо.

Правда сухий сир, а особливо знежирений, з’їсти досить важко, його можна спробувати розбавити з кефіром або навіть з кип’яченою водою. Але при бажанні можна додати трохи будь-яких фруктів, родзинок або меду, зовсім невелика домішка вуглеводів завадить несильно, але зробить ваш нічний сир набагато смачніше.

Йогурт 

Йогурт також начебто молочний та білковий продукт, але він містить багато вуглеводів. Тому йогурт перед сном найкраще замінити на 1% кефір.

Яблука

Одне яблуко зі шкіркою містить приблизно 10% денної дози волокон, які нормалізують роботу ШКТ, знижують холестерин і відіграють важливу роль в схудненні.

Майте на увазі: від яблучних перекусів слід відмовитися при проблемах зі шлунком. Ці фрукти сприяють посиленню газоутворення.

Цитрусові

Кожна мандаринка і апельсинка містить близько 40 ккал. Але якщо врахувати їх невеликі розміри, фрукти можна включити до списку малокалорійних продуктів, які дозволено їсти перед сном. На додачу до всього вони багаті клітковиною і вітаміном C, що відповідають за нормальне травлення. І кілька дольок перед сном шкоди точно не завдадуть.

Майте на увазі: цитрусові не можна їсти при гострих гастритах і інших захворюваннях шлунку.

Селера

Корінець селери містить приблизно десяток калорій, так що його можна сміливо їсти після шести. Як варіант, можна приготувати легкий салат (наприклад, з морквою) або фреш.

Майте на увазі: селера багата клітковиною, корисною для шлунку, а також вона є природним діуретиком, що виводить зайву рідину і токсини (вночі це ні до чого). Крім того, селеровий сік заборонений при вагітності та в період годування груддю, захворюваннях шлунку і варикозному розширенні вен.

Буряк

Зробіть собі салат, заправивши його рослинною олією. Перш за все, він містить мінімум калорій, а також буряк містить бетаїн, який добре спалює жир. У буряках присутній і куркумін, який не дозволяє жировим клітинам обростати кровоносними судинами, тобто жити. Не можна не відзначити пектин, який нормалізує моторику кишечнику, регулює кишкову флору, а також очищає організм від токсинів і шлаків.

Майте на увазі: гострі запалення шлунку і ниркові захворювання є протипоказаннями до вживання буряка.

Камбала

Увечері можна з’їсти трохи тваринної їжі, наприклад, цих маленьких рибок. Камбала багата білками, а також її амінокислотний склад дуже добре збалансований, за рахунок чого вона добре і легко засвоюється організмом. Камбала містить дуже мало жиру – всього 3%. Калорій теж зовсім небагато – близько 83 ккал у 100 г. Натомість ця риба багата вітамінами A, E, рибофлавіном, тіаміном, калієм, нікотиновою кислотою, натрієм, залізом, фосфором і іншими корисними компонентами.

Кефір

Кефір багатий кальцієм, а цей мікроелемент особливо добре засвоюється в темряві, тобто вночі – під час сну. І заснути з ним простіше, оскільки це м’яке і натуральне заспокійливе, і його можна пити для легкої профілактики безсоння (розслаблюючий ефект за рахунок невеликого відсотку спирту, що з’явився при бродінні). І головне це те, що кефір є легкозасвоюваним продуктом, який сприятливо впливає на функції кишечнику.

Майте на увазі: не слід зловживати цим продуктом при підвищеній кислотності шлунку.

М’ясо

М’ясо, наприклад, не варто їсти на ніч; м’ясо буде до ранку лежати у вас в шлунку, так як перетравлюється дуже довго, часто 6-8 і більше годин. М’ясо містить багато добре засвоюваного протеїну, але це важкий продукт і його краще залишити на день.

Кава та шоколад

Небажано їсти шоколад і пити каву перед сном, оскільки це по-перше вуглеводи, а по-друге кофеїн в таких продуктах буде заважати вам заснути і ви погано виспитеся. Ну ромашковий або не міцний зелений чай, особливо без цукру, не завадить вашому сну, тому саме такими напоями краще замінити нічну каву.

Сік

Велику кількість соку, особливо з пакету, теж небажано пити перед сном, оскільки в такому соку також міститься багато вуглеводів, які підіймають небажаний нам інсулін під час сну. А такі сечогінні продукти як кавун, або навіть селера, не кажучи вже про пиво, просто фізично не дадуть вам нормально поспати, так як ви будете часто бігати в туалет.

Горіхи на ніч

Непогано їсти перед сном горіхи, правда в не дуже великій кількості, достатньо однієї жмені. Горіхи взагалі надзвичайно гармонійний продукт харчування для вегетаріанців та спортсменів, так як вони містять білка майже стільки ж скільки і м’ясо. Та при цьому ще й немало 3, 6, 9-Омега жирних кислот, які також необхідні організму, особливо в умовах частих важких тренувань і швидкого росту м’язів.

При цьому підійдуть майже будь-які горіхи: мигдаль, кеш’ю, лісові та інші види горіхів, навіть несолоні фісташки та арахіс можуть хоч трохи урізноманітнити ваш нічний і так досить убогий раціон. Хоча арахіс і не є горіхом і вважається гіршим і менш корисним ніж горіхи, але арахіс також містить багато білка, і якщо вам він подобається і організм його приймає добре, то можете його їсти в помірних кількостях.

Для особливих гурманів і експериментаторів відмінно підійде і пара столових ложок насіння льону, вони також як горіхи і багаті Омега 3 кислотами, та й до того ж вони здатні поліпшити настрій перед сном.

В невеликих кількостях ще можна з’їсти:

– хлібці;
– варену курячу грудку;
– одну печену картоплину;
– маленьку порцію вівсяної каші;
– жменю сухофруктів.

Категорично не рекомендується їсти:

– гострі страви з приправами (підсилюють апетит);
– жирне і смажене (без коментарів);
– солоне (вранці прокинетеся з набряками через надлишок рідини, яка буде затримана сіллю).

Джерело 1

Джерело 2

 

Leave a Reply

Ми у Facebook

Контакти




info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!

Ваше ім'я

Ваш email