info@shpinat.in.ua

Як знизити калорійність вашого пікніка

Belushi

ШАШЛИК

Без шашлику не обходиться, здається, жодна дачне застілля. Тим часом, ця народна страва вкрай калорійна. У 100 грамах шашлику з баранини міститься в районі 230 ккал, зі свинини – 270 ккал. При цьому в середньому людина з’їдає від 300 до 500 грам готової страви, так що рахуйте, скільки вам знадобиться часу бігати і присідати, щоб відпрацювати обід.

Альтернатива. Дієтичною заміною може стати шашлик з курки (в середньому 140 ккал на 100 г), риби (наприклад, з лосося – 89 ккал), морепродуктів (наприклад, з креветок – 100 ккал) і овочів (баклажани, помідори, перець, цукіні, броколі – 50 ккал). Кожна з цих альтернатив містить як мінімум удвічі, а то й утричі менше калорій, ніж традиційний шашлик, і набагато корисніше для шлунка, ніж червоне м’ясо. Також радимо не використовувати в якості маринаду алкоголь, майонез, мед, і уникати готових соусів.

САЛАТИ

Весна і літо – сезони свіжих овочів, фруктів і зелені. Нарешті можна насолодитися справжнім смаком помідорів, огірків, а скоро ще й кабачків і баклажанів. Не потрібно псувати всі салати майонезом (680 ккал на 100 г), так  втрачається смак продуктів і всі страви стають однаковими.

Альтернатива. Якщо ви зовсім не можете жити без майонезу, то ваш єдиний вихід замінити покупний на домашній (300 ккал на 100 г). По-перше, в два рази знизиться калорійність заправки. По-друге, ви точно будете знати, з чого зроблений соус. А так, ми пропонуємо поєднувати овочеві салати з 10% сметаною (115 ккал на 100 г), оливковою олією (150 ккал в столовій ложці) або соком лимона (16 ккал на 100г), який додасть пікантну кислинку. Не забувайте також і про спеції – перець, імбир, прованські трави, вони не тільки надають стравам особливого смаку, але і покращують травлення.

ХЛІБ

Традиційно жоден дачний обід не обходиться без «нарізок»: сири, ковбаси, риба і ще з десяток видів вбивць фігури поглинаються під дружні бесіди про життя. Все було б не так погано, якби в хід не йшов ще й хліб: білий (361 ккал) або чорний (259 ккал) – не важливо, головне, що обидва вони дуже калорійні.

Альтернатива. Варіантів тут власне три. Перший, найскладніший для любителів випічки, – відмовитися від хліба в принципі. Другий варіант не такий суворий – замініть хліб на мультизернові хлібці (22 ккал в одному хлібі) або висівковий хліб. Третій же, мабуть, буде найкориснішим варіантом – замініть хліб овочами. Наприклад, спробуйте сир разом з огірком або редискою, а шинку загорніть в лист салату.

СОКИ і газована вода

Ще одна погана звичка, від якої ви повинні відмовитися раз і назавжди, – запивати їжу соками. По-перше, це зайві і дуже підступні калорії. Складно повірити, що сік може бути поживним. По-друге, це шкідливо. Коли в організм починає надходити їжа, шлунок виробляє необхідний для засвоєння їжі шлунковий сік. Однак надходить разом з їжею рідина знижує його концентрацію, через що процес перетравлення сповільнюється. Ще гірша ситуація стає, якщо запивати їжу не просто водою, але солодкими напоями, соками та газованою водою, які викликають у шлунку процеси бродіння, а також перешкоджають правильному розщепленню і засвоєнню білків.

Альтернатива. Замінити соки (наприклад, яблучний сік – 45 ккал на 100г) і газовану воду (газований лимонад – 50 ккал) на воду, чай або фруктові та овочеві натуральні смузі. Останні, швидше за все, не будуть менш калорійними, але в них точно буде користь для організму. Що стосується правил прийому напоїв, то вживати рідину можна або за півгодини до їжі, або не раніше, ніж через годину або півтори після.

ДЕСЕРТ

Ситний обід не може обійтися без вечірнього чаювання з випічкою, тортом, морозивом або всім разом узятим. Особливо, якщо до вас ще й гості завітали. Як ви думаєте, чи буде рада ваша фігура всім цим додатковим калоріям і чи готові ви самі потім тижнями скидати зайві кіло, що з’явилися протягом декількох святкових обідів?

Альтернатива. Кращий варіант просто відмовитися від десерту. Обід і так був ситним, а зайві сантиметри на талії вам ні до чого. Влаштуйтеся зручніше на кріслі, насолодіться чудовою природою і випийте теплий трав’яний чай. Ваш сон буде міцним, а сумління чистим.

Leave a Reply

Ми у Facebook

Контакти




info@shpinat.in.ua

Будь в курсі! Підпишись на поради від дієтолога!

Ваше ім'я

Ваш email