Дієтологи всього світу одностайно радять вживати в їжу більше рослинної їжі – термічно необроблених овочів і фруктів. Вся справа в тому, що в них повно клітковини – тих самих харчових волокон, які самі по собі не є поживними, але необхідні для здорового травлення.
Клітковина є одним з найважливіших елементів живлення людини: вона знижує рівень холестерину в крові, сприяє очищенню організму, прискорюючи висновок з нього шлаків, нормалізує роботу кишечника і допомагає у втраті ваги. Клітковина є унікальною формою вуглеводів, розщепити які травна система нашого організму не в змозі. Щоб забезпечити свій організм достатньою кількістю клітковини, необхідно включити в свій щоденний раціон ці 10 продуктів:
Малина
У склянці малини міститься 8 грамів клітковини, можливо, навіть більше, ніж у вівсяних пластівцях. У яблуках – всього по 3-4 грами, так що їм краще відразу здатися на милість переможця. Ожина мало чим поступається малині – 7 грамів на склянку. Так що, якщо є необхідність збільшити споживання клітковини, мало що зрівняється з цими ягодами.
Бобові
Бобові в цілому і квасоля зокрема займають досить високу позицію в рейтингу продуктів з високим вмістом клітковини. В середньому 100 грамів бобових містить до 10 грамів клітковини.
Цільне зерно
Продукти з додаванням цільного зерна або висівок здатні стати важливою частиною харчового плану і збагатити раціон 7 грамами клітковини на 100 грамів продукту.
Бурий рис
Найбільш багатий клітковиною неочищений коричневий рис – 100 грамів продукту містять 4 грами клітковини. Білий рис в цьому плані не дуже корисний – всього 2 грами на 100 грамів продукту.
Фісташки
Будь-які горіхи хороші, але по концентрації клітковини перемагають фісташки. У середньому вони містять до 3 грамів клітковини на 100 грамів горіхів. Тільки не забувайте про калорійність.
Печена картопля
Картопля, приготована таким чином, багата клітковиною. Їсти таку картопля краще з шкіркою – це дуже смачно і корисно.
Насіння льону
Насіння льону містять не тільки розчинні і нерозчинні волокна, але і омега-3 жирні кислоти, а також лігнани, речовини, що попереджають розвиток раку. Додайте порошок з лляного насіння в йогурт, кашу або салат.
Вівсянка
Неперевершений джерело клітковини, яким найкраще починати свій день. Благо варіацій на тему вівсянки знайдено безліч.
Зелень
Чим більше хрускоту в будь-якій зелені, тим багатше вона клітковиною – проста ознака дозволить вам пізнати справжній скарб харчових волокон в непоказної петрушці.
Соєві боби
Соєві боби володіють унікальною особливістю і містять відразу два види клітковини – розчинну і нерозчинну, тому стають лідерами в нашому рейтингу майже з 12 грамами клітковини на 100 грамів продукту.